Microsoft’un System Center ailesi içerisinde yer alan Data Protection Manager 2012 başarılı bir yedekleme ve yedekten geri dönme yazılımıdır.
DPM 2012 yazılımı sayesinde Hyper-V sanal makineler, Microsoft SQL Server veritabanları, dosya sunucuları ve Exchange sunucuları farklı platfromun yedeğini rahatlıkla alabilirsiniz ve bu yedeklerden istediğiniz zaman dönebilirsiniz.
DPM 2012 yazılımının en güçlü olduğu yerlerden biride Exchange mail sunucularının yedeğini almasıdır. Tüm veritabanlarını yedek alabilir ve bu veritabanlarını Exchange sunucunuza ya da farklı bir lokasyona dönebilirsiniz.
DPM yazılımı ile istenirse tek bir kullanıcının mailleride kurtarılabilir.
Bu işlem dört aşamada gerçekleşmektedir.
1) DPM 2012 ile Exchange sunucunun mailbox veritabanlarının yedeği alınır.
2) Exchange Server 2010 üzerinde kurtarma (Recovery) veritabanı oluşturulur.
3) DPM 2012 üzerinde yedeği alınmış veritabanından kullanıcının mailleri geri döndürülür.
4) Exchange Server 2010 Powershell yardımı ile kurtarılan mailbox ın bir kullanıcı hesabına aktarımı.
Birinci aşamanın yani Exchange Server 2010 veritabanı yedeği içi DPM 2012 de koruma gruplarının oluşturulduğu varsayarak işlemlere başlıyoruz.
İkinci aşama için Exchange Server 2010 mailbox sunucularımızda kurtarma (recovery) veritabanı oluşturmamız gerekmektedir.
Powershell üzerinden aşağıdaki komutu veriyoruz:
New-MailboxDatabase –name “KurtarmaDB” –Recover
Ardından yeni yaratılan veritabanını mount ediyoruz.
Mount-Database KurtarmaDB
Son olarak ise oluşturduğumuz kurtarma mailbox ı için “This database can be overwritten by a restore” seçeneğini aktif hale ediyoruz.
Böylelikle geri kurtarma sırasında DPM 2012 yazılımı bu veritabanı üzerine yazabilecektir.
Üçüncü aşamada artık kullanıcının mailboxını DPM 2012 üzerinden seçip kurtarabiliriz.
Exchange Server 2010 mailbox veritabanları için hazırladığımız koruma grubuna geliyoruz. Mailbox ını geri dönmek istediğimiz kullanıcının yer aldığı mailbox veritabanını seçip kullanıcımızı içerisinde seçiyoruz.
Kullanıcımızın üzerine sağ tıklayıp “Recover” seçeneği ile kurtarma işlemini başlatabiliriz.
Kurtarma sihirbazı açılacaktır.
Kurtarmayı mevcut Exchange Server 2010 sunucumuza yapabiliriz.
Exchange server bölümünden mailbox sunucumuzu seçiyoruz. Database kısmı ise kritik bir yerdir. Mutlaka bir önceki aşamada yaratmış olduğunuz kurtarma veritabanının ismini bu bölüme yazmanız gerekmektedir.
Diğer adımları da varsayılan olarak geçip “Recovery” seçeneği ile kurtarma işlemini başlatabilirsiniz.
Son aşamada ise kullanıcının mailbox kutusunu hangi hesaba döneceğimizi belirlememiz gerekmektedir. Kullanıcının kendi hesabına dönebileceğimiz gibi kendi hesabımıza da kopyalayabiliriz.
Restore-Mailbox –Identity ortac –RecoveryDatabase KurtarmaDB –RecoveryMailbox ortac –TargetFolder OrtacMailboxKurtarma
NOT1: -Identitiy komutundan sonra girilen hesap mailbox ı kurtarılacak olan kullanıcının hesabıdır. “RecoveryMailbox” komutundan sonra girilen hesap ise kurtarılan mail kutusunun hangi hesaba kopyalanacağını belirler.
NOT2: Komutun sonuna işlem ile ilgili bir isim verirseniz eğer mail kutusu üzerinde de bu ismi ve kurtarma tarihini görebilirsiniz.
Komutu verdikten sonra “Y” tuşu ile onaylıyoruz. İşlem ile ilgili özet bilgi ekranı karşımıza gelecektir. “Status Message” bölümüne bakarsak eğer işlemin başarılı bir şekilde tamamlandığını görebiliriz.
Kurtarma sonunda “RecoveryMailbox” komutunda yazdığımız hesaba gidersek eğer kurtarma işlemi yaptığımız kullanıcının tüm mail kutusunun “TargetFolder” komutunda belirlediğimiz klasör isminin altında yer aldığınız görmekteyiz.