Hyper-V Sanallaştırması Bölüm-5 Sanal Ağ Ayarları

HYPER-V sanallaştırma yazılımı üzerinden yapılabilecek en önemli ayarlardan biride sanal ağlar ile ilgili ayarlardır. Burdaki ayarlar ile sanal sunucularınız için özel bir ağ oluşturabilir yada ana makinedeki fiziksel ağ kartınada bağlanmalarını sağlıyabilirsiniz.

Sanal ağ ayarlarını yapmak için hyper-v yönetim konsolundan “Virtual Network Manager” seçilir.


Burdaki ilk seçenek yeni bir sanal ağ yaratma seçeneğidir. Sağ tarafdaki seçenekleri external, internal ve private olmak üzere üç tip sanal ağ yaratabilirsiniz.

External, sanal sunucunuzu ana fiziksel makineye bağlanması için gerekli olan sanal ağ ı oluşturmak için kullanılır. Buraki seçeneklerle tüm sanal sunucularınızı sana makineye ağ üzerinden bağlamış oluyorsunuz. Böylelikle fiziksel makinenin bağlı olduğu ağ ortamınada direkt bağlantıyı kurmuş oluyorsunuz. Özellikle sanal makineleri internete çıkarmak için tercih edilen bir yöntemdir.
External seçeneğini seçip “add” tuşuna basarsanız external ağ için gerekli olan ayarların olduğu pencere açılacaktır.

 


Ayarlar penceresinde ilk ayar yeni oluşturacağımız ağ bağlantısına bir isim vermektir. External için yarattığımızdan dolayı bu bağlantıya özel bir isim verilebilir. Hemen altındaki kutucuğa yaratacağımız bağlantı ile ilgili notlar girebiliriz. İkinci bölüm ise bağlantı şeklidir. Bir önceki pencerede “external” ı seçtiğimizden dolayı ilk seçenek olan “external” seçili olarak geldi. İstersek burdan diğer bağlantı seçeneklerinede geçi yapabiliriz. External seçeneğinin hemen altında ana makinede bulunan ağ kartları listelenecektir. Burdan sanal makinemizi bağlıyacağımız fiziksel kartı seçebiliriz. En son kısmında ise ağımızı birden fazla VLAN a bölüp yönetebilmek için VLAN ayarları yapılabilmektedir. En altta bulunan remove seçeneği ilede ayarlarımızı kaydetmeden başa dönebiliriz.
Internal, sanal sunucuların kendi aralarında ve ana makine ile bağlantıda kullanacakları bağlantı çeşidir. External bağlantıdan farkı bu bağlantı çeşidinde sanal sunucular ana makinenin fiziksel ağına erişemezler.

Internal seçeneğini seçip “add” tuşu ile yeni bağlantının ayarlarına ulaşabiliriz.

 

External bağlantı ile benzer ayarlar bulunmaktadır. Bağlantıya bir isim ve neden kullanıldığı ile ilgi notlar yazılabilir. İkinci kısımdan bağlantı seçeneği değiştirilebilir. Son kısmında ise gene VLAN ayarları bulunmaktadır. Ayarlarımız yaptıktan sonra “OK” seçeneğine seçip işlemi onaylıyabiliriz.

 
Private, sadece sanal sunucular arasındaki özel bağlantı için oluşturulur. Sanal sunucular bu bağlantıyı kullanarak ana sunucudaki fiziksel ağ a ulaşamazlar.


Private seçeneğini seçip “add” tuşu ile ayarlarına ulaşabiliriz.

 

Burda da diğer bağlantı çeşitlerinde olduğu gibi bilgiler girilebilir.

Ağ bağlantıları ile birlikte tanımlanan ağ ayarlarıda bir MAC adresi almalıdır. HYPER-V de bu da düşünülmüş. Yaratmış olduğunuz ağ ayarlarının hangi MAC adreslerinide alabileceğini “Global Network Settings” bölümünden  ayarlayabilirsiniz.


Görüldüğü üzere HYPER-V sanallaştırma yazılımı üzerinden sanal ağlar yaratmak oldukça kolaydır. Bu aşamadan sonra bu sanal ağları yaratmış olduğunuz sanal işletim sistemlerine de rahatlıkla gösterebilirsiniz. Bu tür uygulamaları ilerki bölümlerde yapacağız.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *