Hyper-V Sanallaştırması Bölüm-7 Sanal İşletim Sistemlerinin Yaratılması

Genel ayarlardan bahsettiğimize göre artık sanal işletim sistemleri oluşturabiliriz.

Actions penceresindeki NEW  > Virtual Machine seçeneği ile yada en soldaki pencereden sunucumuzun üzerine sağ tıklayıp aynı menulerden yeni sanal makineler oluşturabiliriz.


 

İlk ekranda yeni oluşturacağım sanal makineye bir isim veriyoruz. Hemen altındaki menuden ise yeni oluşturacağımız işletim sisteminin sanal harddisk ve harddisklerinin nerede tutulacağını seçebiliriz. Eğer seçim yapmazsak önceki bölümlerde hyper-v ayarlarında belirlediğimiz yerde tutulacaktır.

 

Bir sonraki pencerede yeni oluşturacağımız işletim sistemi için ne ram kullanılacağını seçiyorum. Varsayılan olarak 512 MB olarak gelmektedir bu ayar. Ben 1024 MB a yani 1 GB a çekiyorum bu ayarı. Böylelikle yeni oluşturacağım işletim sistemi çalışırken, ana makinenin fiziksel belleğinden 1 GB kadar belleği kendisine rezerve edicektir. Burda dikkat edilmesi gereken nokta sanal işletim sistemleri için çok fazla bellek ayrırsanız ana makinenin çalışması yavaşlıyacağından sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu özellik windows 2008 R2’ye yeni gelecek servis paketi ile değişime uğrayacaktır. İstenirse bellek ayarı daha sonradan değiştirilebilir.

 
Bu kısmında yeni sistemimizin bağlı olacağı ağ ı seçebiliyoruz. Açılan menudeki seçenekleri hatırlarsanız daha önce hyper-v nin ağ ayarlarında yarattığımız external,private yada internal ayarları burda çıkmaktadır. Bir ağ seçip devam ediyoruz. Daha sonrada bu ayarlarda değiştirilebilmektedir.

 
Sıra geldi işletim sistemi için disk seçimine. Burda üç bölüm gözükmektedir.
İlk bölümde yeni oluşacak sanal diskimize bir isim veriyoruz. Varsayılan olarak yarattığımız sanal makine ile aynı isimde oluyor. Bu yeni oluşan sanal hard disk te “Location” da belirtilen klasörde tutulacaktır. Bu ayarları istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz. Sanal diskin duracaı yeri ana makineden farklı hard disk bölümlerine alabileceğimiz gibi fiber, iSCSI yada SAS alt yapısını kullanan disk ünitelerinde hazırlanmış olan LUN larada direk bağlantı kurabiliyoruz. Böylelikle işletim sisteminide disk sisteminin üzerine yüklemiş oluyoruz. Hyper-V bu tür bağlantılarda oldukça başarılı ve performanslı çalışabilmektedir.
İkinci bölümde ise daha önceden oluşturduğumuz sanal diskleri gösterebiliyoruz. Böylikle başka bir hyper-v sunucu üzerinde oluşturduğumuz sanal diskleri rahatlıkla diğer bir hyper-v sunucuya taşımız oluyoruz.
Ücüncü ve en son bölümde ise hard diski daha sonradan hazırlayacağımız söyleyip işleme devam edebiliriz.

 

 
Son ayar ekranında işletim sistemin nereden kurulacağına karar veriyoruz. İstenirse daha sonrada kurulmak için bu ayar atlanabilir yada ana sunucun dvd sürücüsüne bağlanıp ordaki işletim sistemi dvd si kullanılabilir. En büyük kolaylıklardan biride ISO imaj üzerinden de kurulabiliyor olmasıdır.

Ayrıca işletim sistemi bir disket ile boot edilerek kurulmaya ihtiyacı var ise bu ayarda dördünce seçenekte mevcuttur.

Son seçenek ise işletim sisteminin ağ üzerinden, DHCP den IP alarak kurulmasını sağlamaktadır. Bu şekilde hazırlanan sunucu ağ kartının PXE özelliğini kullanarak boot etmeye çalışacaktır. Ortamda bir DHCP server var ise IP alıp aynı zamanda ağ üzerinden işletim sistemi kurabilecek bir sunucuya bağlanmak isteyecektir. Bu tür bir sunucu (WDS, SCCM vs ) bulursa eğer işletim sistemini sanal serverımıza kurmuş olacağız.

Ben ISO imaj üzerinden kuracağım için fiziksel makinemde bulunan bir windows 2008 R2 ISO dosyamı sisteme gösterdim.


En son kısımda yaptığımız ayarlar ile ilgili bir özet ekranı gelmektedir. “Finish” seçeneği ile işlemi bitirebiliriz.

 
Bu aşamadan sonra HYPER-V konsoluna bakarsak sanal makinemiz gözükmektedir. Şu anda kapalı durumdadır. Üzerine iki kez tıklayarak yada üzerine sağ tıklayıp “connect” seçeneğini seçerek sanal makinemizi seçebiliriz.

 
Şu anda kapalı durumda olan makinemizi yeşil açma tuşuna bazıp açabiliriz.

 


Eğer başarılı bir şekilde ayarlı yaptı iseniz yeni işletim sisteminiz kurulmaya başlıyacaktır. ISO imajın yada fiziksel sunucudaki işletim sistemi DVD sinin boot özelliği yok ise işletim sistemi kurulumunun başlamasında  problemler çıkabilmektedir.

İşletim sisteminin kurulması için gerekli ayarları yapıp kurulama devam edebilirsiniz.

 

 
Kurulum başarılı bir şekilde bitiyor.

Sanal sunucumuz için belirtiğimiz klasörde sanal diskte yaratılmış durumdadır.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *