SharePoint 2013 Web Sunucularında Yük Dengeleme

 

                  SharePoint 2013 yapısını oluştururken birçok sunucu bileşeni kullanabilirsiniz. Bunlar veri tabanını barındıran MS SQL sunucuları, uygulamaları yöneten SharePoint uygulama sunucuları ve kullanıcı isteklerini karşılayarak sayfalara erişimlerini sağlayan web sunucularıdır (Web front-end server).

Web sunucuları tüm kullanıcı isteklerini ilk karşılayan sunucular olduklarından dolayı büyük bir SharePoint farm yapısında front-end sunucuları birden fazla kurabilirsiniz. Bu size sunuculardan biri çalışmayı durdurduğunda kullanıcıların diğer sunucu üzerinden sayfaya erişimini sağlamakla beraber ağ yükü bazında performansta getirecektir.

İdeal bir yapı aşağıdaki gibidir:


 

Web sunucularından yük dengelemesi yapabilmemiz için öncelikle bu sunucuları ayrı kurmamız gerekmektedir. Yani yukardaki resimde olduğu gibi en az iki adet web sunucusu, bir adet uygulama sunucusu ve ayrı bir veri tabanı sunucusu kurabilirsiniz.

Web sunucularında yük dengelemesi uygulamamızda bizde iki adet front-end web sunucusu kullanacağız.

Öncelikle web sunucularımda “Microsoft Sharepoint Foundation Web Application” hizmetini başlatıyorum. Uygulama sunucusunda bu hizmeti kapatabilirsiniz.


 

İki web sunucuma da sunucu yönetimi bölümünden “Network Load Balancing” özelliğini kuruyorum.


 

Kurmuş olduğum ağ yük dengelemesi özelliğinin yönetim ara yüzünü açıyorum ve sağ tıklayıp “New cluster” seçeneğini seçiyoruz.


 

İşlemleri yaptığım web sunucumun IP adresini yazıp “connect” seçeneğini seçiyorum. Alttaki kutuya IP adres bilgileri gelmelidir.


 

Aynı sunucuda başka IP adresi eklemeyeceğiz.


 

Bu aşamada küme IP adresi girmemiz gerekiyor. Bu IP adresi iki web sunucusuna da kullanıcıların erişmesini sağlayacaktır. Bu yüzden yapımızda kullanılmayan ve her iki web sunucunun da bulunduğu ağ yapısında olan bir IP adresi olmalıdır.


 

Aynı zamanda küme Ip adresi için DNS de kayıt da açmamız gerekmektedir. Kullanıcıların SharePoint sayfasına erişmeleri için bir isim belirliyoruz. Örneğin http://portal yazarak kullanıcılar iki web sunucudan birine otomatik olarak yönlendirilecekler.


 

FQDN ismi olarak DNS de belirlemiş olduğumuz ismi girebiliriz. Aynı zamanda tek ağ kartımız var ise “Multicast” haberleşmeyi de seçebiliriz.


 

Port ayarları ile NLB yapılandırmamızı bitiyoruz.


 

Ardından ikinci web sunucumuzu NLB ye dahil edeceğiz. Yaratmış olduğumuz NLB cluster ın üzerine sağ tıklayıp “Add host to Cluster” seçeneğini seçiyoruz.


 

İkinci web sunucumuzun IP adresini girip bağlantı sağlıyoruz.


 

Diğer tüm adımları varsayılan olarak geçerek NLB kurulumunu tamamlıyoruz.


 

Bu aşamadan sonra iki SharePoint 2013 web sunucumuz arasında ağ yük dengelemesi başlamaktadır. Fakat SharePoint sayfalarımızın bu yük dengelemesinde yer alması için birkaç önemli ayar daha yapmamız gerekmektedir.

Her iki web sunucumuzda IIS yönetim ekranını açıyoruz ve web uygulamamızın sayfa yayınlanma ayarlarına geliyoruz.


 

DNS ve NLB için yapılandırmış olduğumuz ortak ismi buraya ekliyoruz.


 

Her iki web uygulamasında bu ayarı yaptıktan sonra son olarak SharePoint merkezi yönetim panelimizi açıyoruz. “Application Management” bölümünden “Configure alternate Access mappings” ayarına geliyoruz.


 

Yerel URL adresimizin ayarlarını değiştireceğiz.


 

Varsayılan olarak ortak olarak belirlediğimiz ismi giriyoruz.


 

Bu son yapılandırma ile artık kullanıcılar DNS ve NLB de belirttiğimiz ortak isim ve IP den gelerek web sunucularımıza erişebilirler.

Ağ yük dengelemesinde mantık kullanıcıları eşit şekilde web sunucularına yönlendirmektir. İçerik aynı olduğu için kullanıcının hangi web sayfasına bağlandığı önemli değildir.

Yaptığımız çalışmanın kontrolü için istersek bir kontrol mekanizması da hazırlayabiliriz.

Web sunucularımızda “C:Program FilesCommon Filesmicrosoft sharedWeb server Extension15TemplateGlobal” dizini açıyoruz. Burada yer alan dosyalar master sayfalarıdır yani site collection da yer alan sayfalardır. Bunlardan “seatlle.master” ise ana sayfadır.


 

Bu dosyayı açarak içerisine basit bir kod yerleştiriyoruz.


 

İkinci web sunucumuzda da aynı ayarı yapıp kod u biraz değiştirerek kaydederseniz kullanıcılar sayfaya eriştiklerinde hangi sunucudan cevap geldiğini gözlemleyebilirsiniz.


Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *