Windows 7 Enterprise Search

Windows 7 ile kullanıcılar birçok zengin özellik ile tanıştı. Bu özelliklerin bir kısmı sadece son kullanıcıya hitap ederken bir kısmı da domain ortamlarına özgü gelişmiş özelliklerdi.

Son kullanıcının işine yarayan en büyük yeniklerin başında beldeki “arama” özelliği geliyordu. Windows 7 bu yenilenmiş özellik ile daha kapsamlı aramalar yapabiliyor, word, excel gibi ofis dökümanlarının içerisine bakabiliyor hatta emailleriniz içerisine bile bakabiliyor.

“Arama” özelliğinin biraz daha gelişmiş versiyonu ise “Enterprise Search” dür. Bu özellik sadece windows 7 Enterprise ve Ultimate sürümlerinde gelmektedir. Altındaki sürümlerde yoktur.

Bu özellik ile biz farklı domainlerden de arama yapabilmekteyiz. Kendi bilgisayarımız dışarısına da çıkabilmekteyiz. Aslında bu özellik Amazon tarafından geliştirilen “Open Search” uygulamasıdır.

Bu özelliği kullanabilmek için uygun XML koduna ihityacınız vardır. Aşağıdaki kodu örnek alarak kendi uygulamanıza uyarlayabilirsiniz:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<OpenSearchDescription xmlns=”http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/” xmlns:ms-ose=”http://schemas.microsoft.com/opensearchext/2009/”> <ShortName>Wikipedia</ShortName>
<Description>OpenSearch for Wikipedia via Windows 7 Search Federation.</Description>
<Url type=”application/rss+xml” template=”http://search.live.com/results.aspx?q={searchTerms}+site%3Awikipedia.org&amp;count=50&amp;format=rss”/>
</OpenSearchDescription>

Ben wikipedia için hazırladım. Amacım kendi bilgisayarımdan wikipedia sayfasında arama yapabilmek.

Kodu bir notepad içerisine kopyalayıp kaydediyorsunuz. Dosya uzantısını OSDX olarak değiştirmeniz gerekiyor.

 

Üzerine iki kez tıklarsanız windows explorer üzerine wikipedia nın arama bağlantısı gelicektir.

 

Arama kısmına wikipedi içerisinde aratacağım kelimeyi giriyorum. Görüldüğü üzere arama linkleri wikipedia sayfası içerinden gelmektedir.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *