Windows Server 8 Beta Sunucusunda NIC Teaming

 

Sunucularda ağ kartlarını birleştirerek daha fazla verim sağlamak  yada failover gibi uygulamaları uzun zamandır yapabiliyorduk. Bu tür bir uygulamayı yapabilmek için ağ kartı üreticilerinin teaming yazılımlarına başvurmak zorundaydık hep. Windows Server 8 sunucuda ise artık nic teaming özelliği kendi içerisinde gelmektedir.

NIC Teaming birçok amaç için kullanılabilinir. Genelde birden fazla ağ kartını birleştirerek daha hızlı haberleşme için kullanılıyor. Örnek olarak 2 adet  1’er Gbps lik ağ kartınızı birleştirip toplamda 2 Gbps haberleşme sağlıyabiliyorsunuz. Tabi bunun dışında 2 ağ kartından biri bozulursa diğeri üzerinden haberleşmeyede devam edebiliyor sistem.

Windows Server 8 Beta sunucusunda bu uygulamayı kullanabilmeniz için en az 2 adet ağ kartı olmaldır. Ben uygulamayı 3 ağ kartı bulunan bir sitemde yapacağım. İki kartı birleştirik 2 Gbps bağlantı sağlıyacağım.

 

Server Manager kısmına gelip “Local Server” ı seçiyorum. Sağdaki bölümde ise “Network adapter teaming” çıkıyor. “Disabled” seçeneğine tıklayarak konfigürasyona başlıyacağım.

NIC Teaming ekranı geliyor. Sağ alt tarafta sunucu üzerindeki ağ kartları çıkıyor.

Teaming yapacağım kartlardan birinin üzerine gelip sağ tıklıyorum ve “Add to New Team” seçeneğini seçiyorum.

Takım içerisine alacağım kartları seçmem gerekiyor.

İstenirse en alttaki ek özelliklerden LCAP gibi ayarlarda yapılabilinir.

Yaptığım ayarlar ana konfigürasyon ekranına geliyor.

Ağ kartı bölümüne geldiğinde “team” için ayrı bir arayüzün oluşturulduğunu görüyorum. Artık TCP/IP ayarları için bu yeni arayüzü kullanacağım.

Team in üzerine sağ tıklayıp durumuna baktığım zaman hızın 2.0 Gbps olduğunu görmekteyim.

Teaming uygulmasında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır:

          Çalışan yani Ip verdiğiniz bir kart ile teaming yapacaksanız kartın tüm IP ayarları sıfırlanır.

          Teaming yapmanız sunucu tarafından paket çıkışını arttırabilir (2 Gbps gibi) fakat bu sunucuya erişimede aynı şekilde yapılandırmanız gerekiyor. Yani switchlerinizde portlar içinde teaming yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde tam manası ile teaming olabilir.

          Teaming ayarlarından “ek özellikler” karşı tarafta switch tarafında desteklenmiyorsa çalışmayabilir.

 

 

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *