Sanal makinelerimizin anlık kopyalarını oluşturan snapshot uygulaması istenilen duruma geri dönmemiz için oldukça yararlı bir uygulamadır. Snapshot’ı alınan sanal makine için avhdx uzantılı sanal diskler oluşturulur ve sanal makine tüm işlemleri için artık bu yeni sanal diskleri kullanır.
Avhd dosyaları sanal makinemizin vhdx uzantılı asıl sanal disklerine bağlı olarak çalışmaktadır. Herhangi bir felaket senaryosunda (fiziksel hostun arızalanması vb.) vhdx tabanlı sanal diskler elimizde bulunuyorsa sanal makinemizi rahatlıkla çalıştırabiliriz snapshot’ı alınmış bir sanal makineyi tekrar ayağa kaldırmak ve verilere ulaşmak kolay değildir.
Snapshot dosyalarınız içindeki verilere herhangi bir Windows Server 2012 sunucudan erişme şansınız vardır. Bunun için sunucuda bilgisayar yönetimi konsolunu açıp “Disk Management” üzerine sağ tıklayıp “Attach VHD” seçeneğini seçmeniz yeterlidir.
Bu işlemin ardından avhdx uzantılı snapshot diskini göstermeniz gerekmektedir. Başarılı bir şekilde sisteme diski gösterince içeriğine erişebilirsiniz.
Bazı durumlarda içeriğine erişmek yeterli olmamaktadır. Sunucunun tamamıyla eski haline dönmesi için snapshot diski ile asıl diski birleştirmeniz de gerekebilir. Bu işleme “merge” denmektedir.
Bu işlemi iki yolla yapabilirsiniz.
Her iki yöntem içinde önceden mutlaka vhdx ve avhdx tabanlı sanal disklerinizin yedeğini bir yere almanızı öneririm.
1.yol:
Öncelikle sanal makinemizin asıl diski olan vhdx ile snapshot diski olan avhdx uzantılı dosyayı bir klasöre kopyalıyoruz.
Hyper-V 3.0 ana yönetim konsolundan bulunan “Actions” bölümünden “Edit Disk” seçeneğini seçiyoruz.
Snapshot diskimiz olan vhdx uzantılı diski gösteriyoruz.
“Merge” seçeneğini seçiyoruz.
“To a new virtual hard disk” seçeneğini seçip sanal disklerin bulunduğu klasörde yeni bir vhdx diski yaratılmasını sağlıyoruz.
Örnekte srv2.vhd olarak yeni disk belirtilmiştir. Bu ismi tamamıyla kendimiz belirtiyoruz.
Bu işlemlerin sonunda birleştirme (merge) işlemi başlamaktadır. Diskinizin boyutuna göre bu işlem uzun sürebilir. Birleştirme işlemi bitince yeni oluşan sanal disk ile yeni bir sanal makine yaratırsak eğer tüm verilerimize (snapshot’lı son hali) erişebiliriz.
2.yol:
İkinci yöntemde ise gene sanal makinemizin vhdx uzantılı asıl diski ile avhdx uzantılı snapshot diskini bir klasöre kopyalıyoruz. AVHDX uzantılı dosyanın uzantısını VHDX olarak değiştiriyoruz.
Hyper-V 3.0 yönetim konsolundan 1.yolda olduğu gibi “edit disk” seçeneğini seçip uzantısını değiştirdiğimiz snapshot dosyasını gösteriyoruz.
“Merge” seçeneği ile devam ediyoruz.
1. yöntemden farklı olarak bu sefer “To the parent virtual hard disk” seçeneğini seçiyoruz.
Birleştirme işlemi bitince klasörde tek bir adet disk göreceğiz. Bu işlem uzantısını değiştirdiğimiz snapshot dosyasını otomatik olarak ana vhdx dosyası ile birleştiriyor.
Yeni oluşturulan sanal diski kullanarak yeni bir sanal makine yaratırsak eğer sanal makinemiz son hali ile açılacaktır.
Önemli Notlar:
– Bu işlemlere başlamadan önce daha önce belirttiğim gibi mutlaka vhdx ve avhdx dosyalarının bir yedeğini alınız. Orijinal dosyalar üzerinde denemeniz başarısız olursa sıkıntı yaşamazsınız.
– Bu uygulama Hyper-V 2.0 sürümünde yer alan vhd ve avhd dosyaları içinde kullanılabilir.
– Birden fazla snapshot dosyanız var ise her zaman en son alınan dosya üzerinden çalışmayı başlatın.