Hyper-V ortamınızda kullanabileceğini replikasyon uygulaması çok kolay bir şekilde sanal makinelerin bir kopyasını farklı bir hyper-v host üzerinde barındırabilmektedir. Bu sayede FKM çözümlerinden tutunda birçok yedekli yapıyı rahatlıkla kurabilirsiniz.
Replikasyon uygulamasında 30 saniye, 5 dakika ya da 15 dakika da bir (Windows Server 2012 R2 baz alınmıştır) sanal makine içerisindeki değişikler farklı bir host üzerinde tutulan sanal makinelere çoğaltılır. Ve her iki tarafta da sanal disk ler (vhd ve vhdx) lerin içeriği aynı yapılır.
Çok güzel çalışan bu yapı oldukça kolayda yapılandırılabilir. İsterseniz Hyper-V cluster yapınızda da replikasyon özelliğini kullanabilirsiniz.
Çoğaltma işlemi yaptığınız ana host makinesinde bir sanal makinenin disk yapısını değiştirmek isterseniz eğer bu değişiklik otomatik olarak diğer host üzerindeki sanal makineye yansımaz. Örneğin bir sanal olarak bir dosya sunucusu kurduğunuz ve disk boyutu olarak 100 GB verdiniz. Bu halde iken çoğaltma işlemini başlattınız. Daha sonra diskin boyutunu 150 GB’a arttırmak istediniz. Yeni disk boyutu diğer host üzerindeki sanal makineye yansımaz ve çoğaltma işlemi durur.
Sanal diskimin boyutunu 300 GB’a çıkartıyorum.
Bu durumda hemen Hyper-V host makinesinde çoğaltma işlemi ile ilgili hataların geldiğini görüyorum.
Error ID 32022
Hyper-V could not replicate changes for virtual machine testsrv: The operation timed out (0X00002EE2)). (Virtual machine ID 68B3E52D-0626-43BC-BD45-89C0297E5898)
Replikasyon sağlığını görüntülemek isterseniz eğer burada da bazı uyarıların olduğunu görebilirsiniz.
Eğer replikasyonu tekrar başlatmak isterseniz aşağıdaki hatayı alabilirsiniz:
“Hyper-V Replica failed to apply the log file onto the VHD for virtual machine ‘testsrv’. (Virtual machine ID 68B3E52D-0626-43BC-BD45-89C0297E5898). An out-of-bounds write was encountered on the Replica virtual machine. The primary server VHD might have been resized. Ensure that the disk sizes of the Primary and Replica virtual machines are the same.”
Bunların sebebi çoğaltma işlemi yaptığınız diğer host makinesi üzerinde sanal makinenizin diski halen eski boyutu görmektedir.
Bu boyut otomatik olarak değiştirilmez.
Çoğaltma yaptığımız host makinesinden de sanal makinemizin diskini aynı boyut kadar genişletmemiz gerekmektedir.
Sanal makinemizin ayarlarına geliyorum ve genişletmek istediğim diski seçip “edit” seçeneğini seçiyorum.
“Expand” seçeneğini seçiyorum.
Aynı miktar kadar diski genişletiyorum.
Bu aşamadan sonra replikasyonu başlatırsanız eğer hata almadan replikasyon işlemine devam edebilirsiniz.