SCCM 2012 İşletim Sistemi Dağıtımı için WDS ve DHCP Server Yapılandırılması

SCCM 2012 merkezi yönetim yazılımının en güçlü yanlarından biride işletim sistemi dağıtımıdır. SCCM, işletim sistemi dağıtımı yaparken Windows Deployment Server ve DHCP server ı kullanır.

WDS ve DHCP hizmetleri aynı sunucu üzerinde olduğu zaman çok fazla yapılandırmaya ihtiyaç duymuyoruz fakat farklı sunucular üzerine kurulduğu zaman bazı yapılandırmalara gereksinim vardır.

Gerçek yapılarda da zaten DHCP hizmeti tamamı ile farklı bir sunucu üzerinde çalışır.

Yapımızda SCCM , WDS ve DHCP yazılımlarını ve hizmetlerini çalıştıran üç ayrı sunucu vardır.

WDS sunucuda sadece WDS hizmeti yüklüdür.

 

Aynı zamanda bu hizmeti de başlatmış durumdayım.

 

Hiçbir ayar yapmanıza gerek yoktur. Sadece RemoteInstall klasörünün yerini farklı bir dizine alabilirsiniz.

DHCP sunucumuzda ise sadece DHCP hizmeti yüklüdür. Scope larımızı yaratmamız şimdilik yeterlidir.

 

İlk olarak WDS sunucumuza SCCM yönetim sunucumuzu yerel yönetici grubuna eklememiz gerekmektedir.

 

Bunun sebebi SCCM sunucunun WDS sunucuyu uzaktan yapılandırabilmesini sağlamaktır.

WDS sunucumuz için SCCM de bölge sistem sunucusu (site system server) tanımlamamız gerekmektedir.

SCCM 2012 konsolundan administration bölümüne geliyoruz Site Configuration > Server and Site System Roles menusundan “Create Site System Server” ı seçiyoruz.

 

WDS sunucumuzu seçiyoruz. WDS sunucumuzu atayacağımız bölgeyi seçiyoruz. İstersek kurulum için farklı yönetici hesabı da belirleyebiliriz.

 

Proxy ayarlarını geçiyoruz.

Rollerden “distribution point” i seçiyoruz.

 

WDS sunucusu bir dağıtım noktası olmalıdır.

IIS ve bir takım yapılandırmalar gerekmektedir. Branch cache uygulamasını da aktif edebilirsiniz. Bölge sunucumuza da isim verip devam ediyoruz.

 

Dağıtım noktamızda dağıtım için ne kadar disk alanını rezerve edeceğimizi belirliyoruz. Aynı zamanda dağıtım için “c” dizini yerine farklı dizinleri belirlemenizi öneririm. Böylelikle WDS sunucuda dağıtım için hazırladığınız farklı diskleri kullanabilirsiniz.

 

“Pull distribution Point” ayarını yapmadan devam ediyoruz.

 

WDS server için dağıtım bölgesi belirlemedeki en önemli yapılandırma PXE ayarlarıdır.

PXE desteğini açıp, ihtiyacımıza göre yapılandırmamız gerekmektedir. Parola desteği koyabilir, tanımsız bilgisayarlar için destek ayarlarını yapabiliriz.

 

Multicast desteğini açıp kaç istemcinin bağlanabileceği, istemcilerin wds sunucu ağını ne kadar verimli kullanabileceği gibi birçok ayarı yapabiliriz.

 

“Content Validation” ı geçip WDS sunucumuzun hizmet edeceği boundary grup ya da grup ları seçip yapılandırmayı bitiriyoruz.

 

Yapılandırma sunucularınıza ve ağ yapınıza göre en az 25 dakika sürebilir. Bu süre bitene kadar sunucunuzun durumunu SCCM konsolunda yer alan Monitoring > Distribution Point Configuration status bölümünden izleyebilirsiniz.

 

Kurulum bitene kadar “details” bölümünden bir takım hatalar görebilirsiniz. Kurulum bitince bu hataların gitmesi gerekmektedir.

 

Sıra geldi DHCP sunucumuzu yapılandırmaya.

DHCP sucumuzda “Server Options” seçeneğinin üzerine sağ tıklayıp “Configure Options” seçeneğini seçiyoruz.

 

İki adet kayıt girmemiz gerekmektedir. Bunlar 66 ve 67 boot ayarladır. Bu sayede PXE den IP alan istemci makineler WDS sunucuya gidebileceklerdir.

İlk önce 066 Boot Server Host Name i seçiyoruz ve WDS sunucumuzun IP adresini giriyoruz.

 

Daha sonra 067 Bootfile Name i seçip WDS sunucumuzda yer alan ya da daha sonra yaratılacak olan smsboot\x86\wdsnbp.com klasör ve dosya adresini giriyoruz.

 

Bu klasör ve dosya WDS sunucuda RemoteInstall klasörü içerisinde yer alır. Boot imajları dağıtıma koymamış iseniz daha yaratılmamış olabilir. Hem 32bit hem e 64 bit boot imajları dağıtıma koymanızı öneririm. X86 demenize rağmen 64 bit lik işletim sistemi dağıtabilirsiniz.

32 bit ve 64 bit boot imajları dağıtıma koyduğunuzda WDS üzerindeki RemoteInstall klasöründeki SMSboot klasörlerinin içi aşağıdaki gibi olmalıdır.

 

SMSImages klasöründe de ise boot imajları görmeniz gerekmektedir.

Bu aşamadan sonra SCCM sunucu üzerinden işletim sistemi dağıtımını başlatırsanız istemci makineler DHCP sunucunuzdan IP aldıktan sonra WDS sucunuza gidecek buradan boot bilgilerini alıp SCCM deki imajlarınızdan kuruluma başlayacaktır.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *