SQL Server 2016 CTP 2.0 Kurulumu

Microsoft, SQL Server ın yeni sürümü olacak SQL Server 2016’nın CTP 2.0 deneme sürümünü yayınladı. CTP yani “Community Technology Preview 2” olarak geçen bu sürüm SQL Server 2016 ile yeni gelecek özellikleri test etmeniz için yayınlanan bir sürümdür. Üretim ortamında kullanılmamalıdır.

Aşağıdaki bağlantıdan bu sürümü indirebilirsiniz:

www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-sql-server-2016

Bu yazımda MS SQL Server 2016 CTP 2.0 sürümünün kurulumuna ve bir takım yeni gelen özelliklere değineceğim. Kurulum adımları CTP sürümünden sonra değişebilir. Bunu göz ardı etmeyiniz.

SQL Server 2016 CTP 2.0 sürümünün kurulumu ürün anahtarı ve kurulacak sürümün seçilmesi ile başlıyor. Ürün piyasaya daha çıkmadığından dolayı ürün anahtarı giremiyoruz.

 

Bu haliyle kurulum 180 gün kullanılabilmektedir. Yukarıda belirttiğim gibi test amacı ile kullanılması önerilmekledir.

Lisans anlaşmasını kabul edip devam ediyoruz.

 

Güncellemeleri çekmeden devam ediyorum.

 

SQL Server’ın standart kurulum ekranlarından biri geliyor. Güvenlik duvarı ayarlarını yapıp devam ediyorum. İstenirse 1433, 1434 ve 445 portu açılabilir.

 

İlk farklılık rol seçiminden başlıyor. Sharepoint için gerekli PowerPivot eklentisi bu bölümde yer almıyor. Ürün piyasaya çıktığında bu bölüm değişebilir.

 

Özellik seçiminde ise “PolyBase Query Service for External Data” özelliğinin database engine bölümünde yer aldığını görmekteyiz.

 

PolyBase Query Service for External Data özelliği iki adet hizmet kurmaktadır. “SQL Server Polybase Engine Service” ve “SQL Server Polybase Data Movement Service”.

SQL Server Polybase Engine Service; dış veri kaynaklarına karşı paralel sorgu planları oluşturmak,  yürütmek ve sorgulamak için kullanılır.

SQL Server Polybase Data Movement Service; SQL Server ile dış kaynaklar arasındaki iletişimi yönetmek ve veri transferini sağlamak için kullanılır. Bu işlem instance seviyesinde olur.

Kısacası bu özellik heterojen yani farklı yapılardaki veri kaynaklarına erişim için kullanılır. Farklı yapılar Hadoop ve Azure yani bulut çözümleri olarak karşımıza çıkmaktadır. PolyBase de yönetim T-SQL ile gerçekleşmektedir.

Özellik seçiminden sonra özellik kuralları gelmektedir. Burada ilk dikkatimizi çeken .Net 3.5.1 yazılımı ile birlikte artık SQL server kurulumlarında Oracle Java Runtime Environment a da ihtiyaç duyulduğudur.

 

En az JRE 7 Update 51 (64 bit) ve üstü gerekmektedir. Aşağıdaki bağlantıdan son sürümü sunucunuza çekip yükleyebilirsiniz.

java.com/tr/download

 

Java ve .Net 3.5.1. yazılımını yükledikten sonra kuruluma devam ediyoruz.

Instance seçimi ile devam ediyoruz.

 

Hizmetlere atanacak kullanıcıları seçiyoruz. PolyBase özelliğinden dolayı iki kullanıcı daha belirtmemiz gerekmektedir. Bunun sebebi de yukarıda belirttiğim gibi iki ayrı hizmetin kurulacak olmasıdır.

 

Son ayar penceremiz de veri tabanı motoru yapılandırma bölümüdür.

 

Buradaki tek değişiklik data directories bölümünde yer almaktadır. O da birden fazla temp veri tabanı yaratabileceğimiz bölüm olan “Number of Temp Db files” bölümüdür.

 

Temb veri tabanı geçici tablo işlemlerinin ve kullanılan nesnelerin tutulduğu veri tabanıdır. Sunucunuzdaki işlemci/çekirdek sayısı kadar temb veri tabanı yaratmanız önerilir. Burada belirttiğiniz sayıya göre ikincil veri tabanı dosyaları (secondary data file) yaratılır.

Yaptığımız kurumlar ile özet bilgiler geliyor ve kurulum başlıyor.

 

MS SQL Server 2014 ya da 2012 ile yaklaşık aynı sürede kurulabiliyor.

Kurulum sonrasında SQL yönetim aracınız açtığımızda PolyBase e ait üç adet veri tabanın yaratıldığını görmekteyiz.

 

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *