Offline Domain Join özelliği Windows 2008 R2 ile birlikte gelen bir uygulamadır ve client makine olarak windows 7 de uygulanmalıdır. Amacı, windows 7 client makinelerin domain kontroller ile fiziksel bir bağlantısı olmasa bile domaine dahil edilmesidir.
Bu uygulama birçok alanda birçok senaryo için uygulanabilir. Örnek olarak; Windows 7 makinelerinin DC ile fiziksel bağlantısının henüz kurulmadığı ortamlar, domaine katma işlemini yapıcak olan kişilere domain admin kullananıcı adını ve parolasını vermek zorunda olmamamız gereken durumlar vs.
Uygulamaya başlamak için öncelikle forest ve domain fonksiyonel yapımızın windows 2008 R2 modda olması gerekmektedir.
Offline Domain Join işlemi için kullanacağımız aracın ismi “domain join” dir ve djoin.exe ile çalıştırılır. Domain controller da çalıştırıldığımız djoin.exe ile yaratılan text dökümanının client bilgisayarda çalıştırılarak clientın domaine alınması işlemine “provisining” ismi verilmektedir.
İşleme domian kontrolcümüzde komut satırını açarak başlıyoruz. Komut satırını administrator modda açınız.
Vermemiz gereken komut aşşağıdaki gibidir.
Djoin.exe /PROVISION /DOMAIN ortacdemirel /MACHINE win7 /SAVEFILE c:client.txt
Bu komutta /DOMAIN den sonra kendi domaininizin ismi, /MACHINE den sonra ise hangi windows 7 clientına bu işlem uygulayacaksanız onun bilgisayar ismini yazmanız gerekmektedir. En son kısımda /SAVEFILE dan sonrada oluşturacağınız text dökümanı kaydediceğini yeri belirliyorsunuz.
Komutu doğu yazdıysanız yukardaki gibi bir onay mesajı alacaksınız.
Bu işlemin ardından DC de Active Directory User and Computers menusundan computer kısmına geldiğinizde windows 7 makinenizin ismi gözükecektir.
Aynı zamanda komutta text in kopyalandığı yeride belirtmiştik. Bu yerden de dosyanın yaratılıp yaratılmadığını kontrol edebiliriz.
Bu aşamada DC üzerinden yapıcağımız ayarları bitirmiş oluyoruz. Artık oluşturduğumuz text dosyasını windows 7 client makinemize kopyalayıp çalıştırabiliriz.
Öncelikle oluşturduğumuz text i windows 7 e kopyalıyoruz.
Windows 7 nin özelliklerine geldiğimizde bilgisayar isminin DC ye girilen isim ile aynı olduğunu kontrol etmemiz gerekiyor. Ayrıca gördüğünüz gibi client şu an workgroupta bulunmaktadır.
Windows 7 de komut satırını açıyoruz. Administrator modunda açtığımıza emin olduktan sonra aşşağıdaki komutu yazıyoruz:
Djoin.exe /requestODJ /loadfile c:client.txt /windowspath %systemroot% /localos
/loadfile dan sonra windows 7 içersine kopyaladğımız text dosyasını yerini gösterdik. Bunun dışındaki komutlar standart komutlardır. Eğer eksiksiz komutu girdik ise yukardaki gibi offline domain işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığına dair bir mesaj alacağız.
Bu komuttan sonra windows 7 makinemizin özelliklerine gelirsek eğer full computer name kısmını değiştiğini görebiliriz. Domain ismide eklenmiş olmalı. Fakat halen workgroupta gözüküyoruz. Windows 7 client ı restart ediyoruz.
Sistemi restart atığımzda windows 7 mizi bir domain kullanıcısı ile açabiliyoruz ve bilgisayar özelliklerine geldiğimizde artık workgroup yerine domainimizin ismide yazıyor.
Böylelikle offline domain join işlemini başarılı bir şekilde tamamlamış oluyoruz.