Windows 7 NTFS İzinleri

NTFS izinleri kullanıcının kendi bilgisayarındaki  dosyaları üzerinde izinler tanımlamasını sağlamaktadır. Bu izinler sayesinde o bilgisayara oturum açan diğer kullanıcılar verilen yetkilere göre dökümanlara erişebilirler yada erişemezler.

Klasörleriniz üzerinde izinleri görebilmek için yada değiştrebilmek için klasörünüzün üzerine sağ tıklayın ve “properties” seçeneğine tıklayın.

Açılan pencereden “security” tabına gelirseniz klasör üzerinde yetkili kullanıcıları görebilirsiniz.

Burdaki ilk bölüm klasörünüz üzerinde yetkili olan kullanıcıların listesidir. İkinci bölüm ise bu kullanıcıların hangi izinlere sahip olduğudur.

İzinler;

Full Control: Bu klasör üzerinde tam yetkiye sahiptir. Klasör üzerinde izinleri değiştirebilir kullanıcı. Başka kullanıcılara izinler atayabilir.

Modify: Klasör de değişikli yapma yetkisidir. Dosyanın özelliklerini görebilir bu izin sayesinde kullanıcı.

Read & execute: Klasör içerisindeki bir dökümanı okuma ve gene klasör içerinde bir program var ise onu çalıştırma yetkisi.

List folder contents: Klasör içerisindeki diğer klasörleri yada dosyaları listeme yetkisi.

Read: Sadece okuma yetkisidir. Bu izinle kullanıcı klasör içerisinde bir word dökümanı var ise onun içeriğini okuyabilir fakat değiştiremez.

Write: Yazma yetkisi. Bu izinle kullanıcı klasör içerisindeki bir dökümana yazma yetkisine sahip olur.

İlk bölümde “Authenticated Users”  grubu gözükmektedir. Bu grup domainde bulunan tüm kullanıcıları ifade eder.  Windows 7 makinelerde  C, D gibi dizinlerinin altında bir klasör yaratırsanız eğer, bu klasörler tüm domaindeki kullanıcıların kullanımına izin verilmiş olarak yaratılıyor. Kendi bilgisayarınıza oturum açan tüm domain kullanıcıları dizin altındaki klasörlere “Full control” hariç tüm yetkilere sahip oluyor.

Windows 7 işletim sisteminde Documents, Music, Pictures, Videos ve Desktop bölümleri kullanıcıya özeldir. Sadece oturum açıp klasör yaratn kullanıcı bu klasörlerde yetkili oluyor.

Burdaki klasörün izinlerine gelirseniz “Authenticated Users” grubu gelmiyor. Çünkü sadece klasörü açan kullanıcı tam yetkilere sahip oluyor.

Klasör üzerinde NTFS izinleri değiştirmek ve kullanıcılara yetkiler vermek için “security” sekmesinden “Edit” seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Ayarları yapabileceğimiz pencere açılmaktadır. Burada ortada bulunan “Remove” seçeneği ile bu klasör üzerindeki yetkili kullanıcıları kaldırabiliriz. Örnek olarak “Authenticated Users” ı kaldırırsak bilgisayara oturum açan domain kullanıcıları bu klasör üzerinde artık yetkili olmuyacaktır.

“Add” tuşuna basarsanız eğer yaratmış olduğunuz klasöre yetkili kullanıcıları seçebileceğiniz pencere çıkmaktadır. “Enter the object names to select” bölümüne ekliyeceğiniz kullanıcıyı yazmanız gerekmektedir.

Kullanıcı ismini  yazıp sağ taraftan “Check Names” seçeneği ile de ismi kontrol edebilirsiniz. “Ok” seçeneği ile kullanıcı seçim işlemini tamamlamış oluyoruz.

Seçtiğimiz kullanıcı, kullanıcılar bölümünde gelecektir. Alttaki bölümden o klasör için seçtiğimiz kullanıcıya yetkiler verebiliriz. “Allow” olarak verilen izinler seçilen izinler için müsade tanımlarken “deny” olarak verilen izinler yasaklama getirir. Aynı izin hem “allow” hemde “deny” olursa “deny” her zaman baskındır.

Kullanıcı seçip izinleri tanımladıktan sonra “ok” tuşuna basarsanız işleminiz sona ermiş olacatır.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *