Yerel Kullanıcı Profilinin Domain Hesabına Taşınması

 

Active Directory yapısına geçiş işlemlerinde belki de en zor ve zahmetli işlem daha önce yerel hesaplar ile çalışan kullanıcıların dokümanlarını yeni domain hesaplarına taşımaktır.

Windows işletim sistemlerine yerel kullanıcı hesapları ile oturum açan kullanıcılar active directory ortamına geçişte bu kullanıcı hesaplarını kullanamazlar. Yeni domain hesapları ile oturum açmak zorundadırlar. Domain hesapları ile Windows işletim sistemlerine oturum açınca da yerel hesap ile kullandıkları ve kendilerine özgü dizinlerde bulunan dosyalara erişemezler. Bu dizinler; belgelerim, müziklerim, videolarım ve masa üstü gibi kişiye özel yerlerdir. Bu dizinler dışında C , D ya da farklı bir sürücü altında yer alan dosyalara erişimde sıkıntı olmayacaktır.

Kullanıcı profilinin taşınması için Windows ait user migration tool aracı bulunmaktadır. Bu araç dışında birçok üçüncü party yazılımda mevcuttur. Bu yazılımlardan biride fronsit firmasına ait profwiz aracıdır. Biz de yazımızda bu araca değineceğiz.

Yazılımı fronsit in web sayfasından ücretsiz olarak çekebilirsiniz.

User Profile Wizard

http://www.forensit.com/downloads.html

 

Makale içerisinde son sürüm olan User Profile Wizard 3.7 kullanılmıştır.

Bu aracı domaine aldığın tek tek tüm makinelere kurup çalıştırabilirsiniz. Fakat makinelere taşıma işlemi zahmetli olacağından bu işlem için group policy i kullanacağım.

Amacımız tüm domain e katılan makinelere otomatik olarak profwiz yazılımının kopyalanmasını sağlamak. Bu aşamadan sonra programı çalıştırarak kullanıcı profillerini taşıyabileceğiz.

Programın kopyalanması için öncelikle sunucumda bir paylaşım açıyorum ve içerisine profwiz programını yerleştiriyorum.


 

 

Paylaşıma açtığım dosyaya paylaşım ve NTFS izinlerinden “Domain computers” grubuna tam yetki vermem yeterlidir.

Paylaşım klasöründeki programımızın tüm domaine alınan makinelerin C dizinin altına otomatik olarak kopyalanması için aşağıdaki komutu içeren bir batch dosyası hazırlıyoruz.

copy  \10.0.0.1Programprofwiz.exe  c: 


 

 

Batch dosyamızı çalıştırmak için bir group policy ilkesi yaratıyoruz.


 

 

Hazırladığımız batch dosyasını “start up” script olarak koyuyoruz.


 

Bu aşamadan sonra istemci makinelerimizi domaine alıyoruz.


 

 

Domaine alma işlemi bitince group ilkesinin çalışması için bilgisayarınızı ilgili organization unit e taşıdığınıza emin ol.

Domaine makinemizi aldıktan sonra bir domain admin hesabı ile Windows işletim sistemimize oturum açıyoruz.


 

Batch dosyasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için “C” dizinini kontrol edebiliriz.


 

Bu aşamadan sonra sonra profil taşıma işlemine başlayabiliriz.

Profil taşıma işlemi bilgisayar bazlı çalışmaktadır. Yani işlemi yaptığımız bilgisayarlar içerisinde yer alan profiller arasında taşıma yapabiliriz. Bu sebeple bir kez bilgisayarımızı hesabı taşıyacağımız domain hesabı ile de açmamız gerekmektedir.

Bizim senaryomuz şu şekildedir; Test isimli kullanıcı workgroup hesabında bilgisayarını kullanan kişidir. Ortac kullanıcısı ise test kullanıcısına açtığımız active directory hesabıdır. Test kullanıcısının profilini ortac kullanıcısına taşımamız gerekmektedir.

Test kullancısı zaten bilgisayarını sürekli kullanan kişi olduğu için bir kez ortac kullanıcısı ile bilgisayarı açmamız gerekmektedir. Fakat profil taşıma işini domain yöneticisi ile yapabiliriz. O yüzden son olarak domain admin ile bilgisayarımızı açıyoruz.

Domain hesabı ile bilgisayarımız açıp programı çalıştırıyoruz.


 

 

İlk bölümde domain ismimiz yer almalıdır. İkinci kısma ise kullanıcımızın domain hesabını giriyoruz. Ayrıca bilgisayar açıldığında varsayılan olarak bu hesabın gelmesi için en alttaki “Set as default logon” seçeneğini de seçiyoruz.


 

 

Bir sonraki pencerede bilgisayardaki workgroup hesabını seçiyoruz.

 

Seçimimiz bitince taşıma işlemi başlıyor. Taşıma işlemi workgroup taki kullanıcının dosyalarının büyüklüğüne göre biraz zaman alabilir.

Taşıma işlemi bitince oturumu kapatıp domain kullanıcı hesabımız ile oturumu açabiliriz.

Profwiz programı ile çok farklı taşıma işleri ya da kullanıcı profil işlemleri yapabilirsiniz. Ayrıca ücretli ve ücretsiz sürümler arasında özellik farkı da vardır.

http://www.forensit.com/comparison.html

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *