System Center Configuration Manager 2012 İle Gelen Yenilikler

 

Microsoft’un başarılı client izleme, yönetim ve envanter yazılımı configuration manager ürününün yenisi, configuration manager  2012 , RC seviyesine geldi.

 Tamamiyle yenilenen ara yüzü ile gelen SCCM 2012 getirdiği birçok yeni özellik ile  oldukça iddalı olarak gelmekte.

SCCM yazılımı için en önemli kısımlardan biri olan database de de değişiklik var. SQL 2008 R2 ye destek veren SCCM 2012 istenirse site bölgelerindeki ek kurulumlarda SQL express ide kullanabiliyor.

İlk olarak göze çarpan özellik kurulumda karşımıza gelmektedir. SCCM 2012, 2007 de olduğu gibi mixed mod ve native mod olarak iki farklı kurulum moduna sahip değil artık. İnternet üzerinden takip edilecek clientlar için kurulum sonrasındada rahatlıkla ayar yapılaibliniyor. Artık bu destek http veya https olarak sağlanıyor.

 

Yenilenen arayüz ile dikkat çeken SCCM 2012 eskisine göre çok daha rahat bir kullanabilirlik sunuyor.

Dört ana menü üzerinde uygulamalar dağıtılmış durumdadır:

Assets and Compliance: Kullanıcı ve donanım uygulamaları ve yönetimi bulunmaktadır.

Software Library: Bu bölümde program dağıtımı, işletim sistemi dağıtımı ve windows güncelleme uygulamaları bulunmaktadır.

Monitoring: SCCM 2012 üzerindeki  hatalar, uyarılar gibi log kayıtları ve sorgular, sccm site hiyerarşisi durum raporları, istemci ve dağıtım raporları, genel raporlar gibi birçok bölüm bulunmaktadır.

Administration: Bu bölümde ise organizasyonumuzda bulunun sccm 2012 nin hizmet edeceği site yapısı ve sccm 2012 nin yönetimi ile ilgili bölümler bulunmaktadır.

Yazılm dağıtımı artık eskisi gibi sadece “collection” bazlı olarak kullanıcılara uygulanmıyor, donanıma özel de uygulanabiliniyor.Böylelikle özel bir kullanıcıya yada özel bir kullanıcı grubuna program dağıtımı yapılabiliniyor.

SMS 2003 ve SCCM 2007 de farklı görevlerde client agetn kullanacaksak eğer yapımızıda ayırıp birden fazla sccm kurmamız gerekiyordu. Bu ihtiyaç SCCM 2012 ile değişebiliyor.  Farklı amaçlara yönelik client ayarları yapabiliyoruz.

Böylelikle farklı collectionlarda farklı aygıtlar için değişik görevi olan agentlarımız olabiliyor. İhtiyaçlara göre agentlar kişiselleştirebiliyoruz.

Exchange 2010 ile tanıştığımız RBAC (role based account control) özelliği artık SCCM 2012 ürününde de bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde configuration manager 2012 nin yönetim gruplarına kavuştuk. Kullanıcıları yada yöneticileri bu gruplar içerisine ekliyerek sccm 2012 üzerinde kontrol, bakım, takip gibi görevler verebiliriz.

SCCM 2012 konsolu üzerinden artık nerdeyse gerçek zamanlı olarak “uyarı” takibi yapabiliyoruz.

SCCM 2012 içerisinde gelen “Exchange Server connector”  ile  ActiveSYNC yardımı ile exchange sunucunuza bağlanmış olan mobile istemcileri yönetebiliyorsunuz.

SCCM’in en önemli özelliklerinden “collection” larında yapısı değişmiş bulunmakadır.  Artık alt toplama grupları oluşturamıyoruz. Klasör bazlı toplama grupları oluşturup bunlara kurallar atıyacağız. Ayrıca “User” ve “Device” isimli iki adet bölümümüz var. Bunları sayesinde kullanıcı ve bilgisayarları aynı toplama grubunda bulundurabiliyoruz.

Firewall ve antimalware uygulamaları için policy yaratabiliyoruz. Tüm bu pocliyleri istediğimiz toplama gruplarına atayabiliyoruz.

 

 

Bunlarla brilikte:

Yazılım güncellemeleri çok dahat detaylı bir şekilde yönetim konsolu üzerinden gözlemlenebiliyor.

İşletim sistemi dağıtımı için daha esnek kullanılabilen bir TASK kullanımı mevcut. Aynı taskı başka işletim sistemleri için kullanabiliyoruz.

Geliştirilmiş arama özelliği ile bulmak istediğimiz nesnelere çok daha hızlı erişim.

Backup ve recovery alanında değişiklikler. Sistem kurtarmayı sadece site bazlı yada veritabanı bazlı yapabiliyorsunuz.

Ayrıntılı olarak technet sayfasından bilgi edinebilirsiniz:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/gg699359.aspx

 

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *