System center configuration manager ürününde yer alan boundary özelliği bize organizasyonumuzda sccm in hizmet edeceği sınırları belirlememizde yardımcı olur. Örneğin sccm 2012 sadece belirli bir ip aralığındaki makinalara yada sadece bizim belirleyeceğimiz belirli bir active directory bölgesne hizmet edebilir. Sadece bu sınırlardaki makinalardan bilgi çekebilir yada bunları yönetebilir.
SCCM 2012 ile birlikte “boundary” kullanımında da değişiklikler geldi. Artık birde “boundary group” özelliğimiz mevcut. Boundary lerden oluşan bir grup aslında bunlar. İçerisinde yaratmış olduğumuz boundary yada boundary ler bulunuyor. Amacı belirlediğimiz boundary lerin hangi bölgelere bağlanıp yazılım güncellemesi, yazılım dağıtımı veya işletim sistemi dağıtımı hizmeti alacağını belirlemelek.
Tüm yaratılan boundary ler artık bir grup içerisinde yer almak zorunda. Yoksa işlevsel olmayacaklardır.
Öncelikle boundary tanımları ile başlıyoruz. SCCM 2007’de olduğu gibi dört çeşit boundaryimiz var. Boundary yaratmak için SCCM 2012 konsolunda “Administration” bölümüne geliyoruz. Burada “overview” menusü altında “Hierarchy Configuration” altında “Boundaries” bulunmaktadır.
Üzerine sağ tıklayıp “create boundary” seçeneğ ile yaratma ekranına geçiyoruz.
Daha önce belirtiğim üzere dört çeşit boundary yaratabiliriz.
IP subnet: SCCM 2012 nin sadece belirleyeceğim ağ adresine hizmet vermesini sağlayabiliriz. Örneğin 10.0.0.0/8 li ağda bulunan tüm bilgisayarlar gibi.
Active Directory Site: İstersek sadece belirli bölgelere hizmet verdibiliriz. “Browse” seçeneğ ile açılan pencereden bölgelerimizi seçebiliriz.
Ipv6: SCCM 2007’de olduğu gibi IP 6 desteğide sürmektedir. Kullandığımız Ipv6 prefix ini girmemiz yeterlidir. “::64” şeklinde girsek yeterli oluyor. SCCM 2012 bunu kendi kullanacağı şekle dönüştürüyor.
IP Address Range: İstersek sadece belirli bir IP aralığına göre hizmette ettirebiliriz.
Boundary tanımlarından sonra sıra grup oluşturmaya geldi. Groupların ne işe yaradığını ve neden önemli olduğuna yazımın başında değinmiştim.
“Boundary Groups” üzerine sağ tıklayıp “create boundary group” seçeneği ile yeni bir grup oluşturacağım.
Grubuma bir isim veriyorum ve hangi boundary lerin bu gruba dahil olacağını belirtmek için “Add” seçeneğini seçiyorum.
Açılan pencerede önceden tanımladığım boundaryler çıkacatır. Seçip devam ediyorum.
Ana bölüme geliyor eklenen boundary.
Bu aşamadan sonra mutlaka referans ayarlarını yapmamız gerekiyor. “References” sekmesine geçiyorum.
Use this boundary group for site assignment: Yarattığımız boundary grubu bir sccm site a atıyoruz.Aynı zamanda “client push installation” yöntemi ile agent yüklenmesinin bu bölge tarafından yapılacağını belirlemiş oluyoruz.
En alttaki bölüm ise bu grubun sccm sitedaki hangi sunucudan hizmet alacağının belirlenmesi için kullanılıyor. “Add” seçeneği ile sunucumuzu seçebiliriz. Seçim sonrasında “connection” kısmında “fast” yazdığına dikkat edelim. Eğer aynı sccm sunucu ile hizmet edeceği grubtaki makinalar aynı ağda ise hızlı bağlantıyı tercih etmemiz gerekiyor ve varsayılan olarak bu şekilde ayarlanmıştır. Eğer grup içerisindeki makinalar VPN, DSL gibi internet üzerinden geliyorlarsa “Change connection” seçeneği ile bağlantıyı “slow” olarak belirleyebiliriz.
Yaratmış olduğumuz grup ana yönetim ekranında da gözükecektir.
Eğer daha önceden yaratmış olduğumuz boundary ayarına gelirsek “Boundary Groups” sekmesinde grubumuzda görürüz.