System Center Operation Manager 2007 Kurulumu

Microsoftun system center ailesinden olan  operation manager yazılımı ile sunucularınızı yönetebilir onlardan rapor çekebilirsiniz, ağ cihazlarınızı yönetebilirsiniz, fiziksel sunucularınızın durumlarını kontrol edebilirsiniz aynı zamanda database, web sunucu gibi spesifik uygulamaların kontrolü yapabilirsiniz.
SCOM 2007 yazılımı başta windows sunuculara olmak üzere, linux, unix sunucuları destekler. Birçok ağ cihazını (switch,  router, firewall vs) destekler. SQL, IIS gibi uygulamarı kontrol edebilir.
SCOM üzerine yükleyeceğiniz ücretsiz ve ücretli  yönetim paketleri ilede çok geniş kapsamda bir kontrol mekanizması sağlayabiliyorsunuz. Örnek olarak Active Directory yönetim paketi ile ortamızdaki domain den tam anlamıyla kapsamlı loglar çekebiliyorsunuz.
SCOM sadece yönetmek ve izlemeklede kalmıyor aynı zamanda çıkan sıkıntıları size email olarak yada sms mesajı halinde yolluyabiliyor. Aynı zamanda çıkan bir çok sıkıntıyıda yaratacağınız görevler ile kendi kendine düzeltilmesini sağlayabiliyorsunuz.


SCOM 2007 kurulumu için öncelikle bir tasarım yapmanız gerekiyor. Çünkü SQL veritabanını kullanan scom yazılımı; scom database, scom yönetim noktası, scom raporlama sunucusu gibi birçok bileşenden oluşmaktadadır. Tabi bunların hepsini tek bir sunucu üzerinede kurabilirsiniz. Tasarım ortamınızda bulunan client sayısı, domain sayınız ve iş yüküne göre farklılıklar göstermektedir.

SCOM 2007 yazılımını kurmadan önce bu yazılım ile ilgili ön gereksinimleri tamamlamanız gerekemektedir.
Öncelikle SQL kurulumu için gerekli olan .NET eklentisini Server manager dan “features” bölümünden yüklüyoruz.


.NET i yükledikten sonra SQL kurulumuna geçebiliriz. SCOM 2007 için SQL 2008 ve Sp1 ini kurmanızı tavsiye ederim.


“Analysis Services”  dışındaki tüm eklentileri sçebilirsiniz.


SQL 2008 in kurulumu bitince mutlaka Sp1 ini kurun.


SQL kurulumu bittikten sonra ilk olarak IIS kurulumu yapacağız. Server Manager bölümünden “Role” lerden kurabilirsiniz.


ISS bileşenlerinden WEBDAV, http redirections ve ftp dışındaki nerdeyse tüm eklentileri seçiyorum.


IIS yüklemesi bittikten sonra SCOM kurulumuna geçmeden AJAX eklentisinide sunucuya kurmam gerekiyor. SCOM DVD içerisinde gelmeyen bu eklentiyi web sayfasından çekebilirsiniz. ASP.NET 2.0 Ajax Extension  olarak geçiyor ismi ve yaklaşık 1.7 mb.


Tüm ön gereksinimler bitince SCOM DVD sini sisteme takıyoruz. Tüm diğer system center ailesindeki yazılımlarda olduğu gibi öncelikle “check prerequisites” bölümünden ön gereksinimleri doğru yapıp yapmadığımızı kontrol etmemiz gerekiyor.


Tüm bileşenleri seçip “check” seçeneğini tıklıyorum. Burada herhangi bir hata görürseniz SCOM kurulamaz. Aynı zamanda hatanın üzerine iki kez tıklarsanız ne yapmanız gerektiği ayrıntılı bir şekilde anlatılır.


Ön gereksinimleride başarılı bir şekilde bitirince tekrar scom dvd sine dönüyoruz ve “Install Operation Manager 2007 R2” ile kuruluma başlıyoruz.


Karşıma sihirbazı geliyor.


Anlaşmayı kabul edip devam ediyoruz.


Ürün kaydını yapacağınız isim ve kurumu giriyorsunuz.


İlk ayar kısmı geliyor. Database, scom databaseinin yaratılmasını sağlar. Management server, sadece yönetim sunucusunun kurulumu sağlar. User interface, yönetim arabirimin kurulmasını sağlar. Web console ise web üzerinden yönetim için gerekli olan konsolun kurulmasını sağlar. Hepsini seçip devam ediyoruz.


SCOM 2007 kurulumunda bir grup ismi belirlemeniz gerekiyor. Bu grup ismine göre hangi sunucuların hangi scom server tarafından yönetileceğine karar veriyoruz. Ortamda birden fazla scom sunucu var ise scom serverları ayırt etmek için kullanılabiliyor. Aynı zamanda gateway yada workgroup makinelere scom agent kurulurkende bu grup ismi kullanılıyor. İsmi belirleyip devam ediyoruz.


SCOM database inide kuralacak listesinde seçtiğimizden dolayı bir instance oluşturulacak. Bu instance ın ismi otomatikman kurduğumuz sunucu ile aynı isimde oluyor. Bu yüzden kurulum bitince sunucu isminizi değiştirmemenizi tavsiye ederim. Çünkü scom reporting yazılımı kurmada problem yaşarsınız.
Yönetim portu 1433 dür. Varsayılan olarak bırakıp devam ediyorum.


Database in ismini ve boyutunu beliryiyoruz. Varsayılan olarak 1GB lık yaratılıyor. İstenirse advanced bölümünden arttırılabilinir.


Yönetim sunucusu için bir hesap girmeniz gerekiyor. Size tavsiyem scom için ayrı bir kullanıcı yaratıp burda onu girmenizdir. Domain admin yapabilirsiniz kullanıcıyı.


SDK hesabı için local system hesabını kullanabilirsiniz.


Web konsoluda kuracağımız belirtmiştik. Web konsol üzerinden scom yönetim paneline erişirken yetkilendirmenin nasıl olacağını belirliyoruz. Tavsiye edilen şekilde bırakabiliriz.


SCOM sunucunun çalışması ile ilgili hata raporlarının otomatikman microsofta gönderilmesini sağlayabiliriz.


CEIP gene karşımıza geliyor. SCOM yazılımının kullanımı ile ilgili deneyimleri microsoft ile paylaşabiliriz bu özellik ile. Böylelikle scom yazılımının geliştirilmesinde faydalı oluruz.


Kurulduktan sonra mutlaka güncellenmesi gerekiyor. Çünkü yeni ve faydalı güncellemeler gelmiş olabilir scom ile ilgili.


Ve kurulum başlıyor.


Kurulum bittikten sonra yedekleme anahtarını oluşturmamız gerekiyor. Bu anahtar sistem de bir sıkıntı oluşup örneğin yönetim sunucusu göçerse tekrardan yönetim sunucusu ayağa kaldırmanızı sağlıyor.


Backup key içinde kısa sürecek bir işlemimiz var.


Anahatarı saklayacağım yeri seçiyorum.


Anahtar için parola belirliyorum.


Son adımda bitmiş oluyor.


Artık kurulum bittiğine göre scom 2007 konsolunu açabiliriz.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *