Exchange 2010 Silinen Maillerin Kurtarılması – Single Item Recovery

Exchange 2010 ile değişen özelliklerin en önemlisi belkide yeni veritabanı sistemidir. Veritabanı üzerinden yapılan birçok özellik elektronik posta haberleşmesinde daha esnek, güvenilir ve performanslı uygulamaların gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Exchange 2010 veritabanında kullanıcının posta kutuları güvenli bir şekilde tutulurken aynı zamanda kişilerin mail kutularından kasıtlı yada yanlışlıkla sildikleri nesnelerde tutulmaktadır.

Exchange 2010 da silinen maillerin geri kurtatılması işlemine “single item recovery” denmektedir. Bu işlem öncelikle bir yada brden fazla silinen nesne için kullanılabilinir. Kullanıcının mail kutusundan kalıcı olarak  silinen nesneler için geçerlidir.. Bu yöntem bir yedek almak ve yedekten geri dönme olarak uygulanmamalıdır.

Uygulama adımlarına geçicek olursak, öncelikle senaryomuz; “administrator” kullanıcısı  “info” kullanıcısına  bir satış raporu içeren word belgesini mail yolu ile yolluyor.

 

Info kullanıcısı bu maili shift + delete yöntemi ile kalıcı olarak siliyor.

Info kullanıcısı bu maili yanlışlıkla sildiğini farketip bize durumu bildiriyor. Bu aşamadan sonra bizim yapmamız gereken öncelikle exchange powershell yardımı ile maili silen “info” kullanıcısının “single item recovery” durumu kontrol etmektir. Çünkü varsayılan olarak bu özellik tüm kullanıcılar için kapalıdır.

Aşağıdaki komut çıktısından görüleceği üzere durum “false” olarak gözükmektedir.

Öncelikle “info” kullanıcısı için bu özelliğin kullanımını etkinleştiriyoruz. Uyarıya dikkat ederseniz uygulamanın çalışması için 60 dakikanın geçmesi gerekebilir.

Daha sonra tekrar “info” kullanıcısının durumunu kontrol ediyoruz. Artık “single item recovery” için “true” durumunu göreceğiz.

Single item recovery için birçok değişik komutta powershell üzerinde vardır. Özellikle aşağıdaki çıktıda görünen komut ile kullanıcı üzerinde tanımlanan bu özelliğin ayrıntıları gözükmektedir.

Single item recovery varsayılan olarak 14 gün içerisinde silinen mailleri geri getirir. Her kullanıcının 30 GB lık bir kotası vardır. Yani silinen mailler bu kotayı geçmemelidir.

Yönetim kısmında ise exchange üzerinden silinen mailbox ı geri getirebilmeniz için kendi kullanıcı hesabınızın active directory de “discovery management” grubuna dahil olması gerekmektedir. Bilindiği üzere exchange 2010 da role based kontrol vardır.

Geri kurtarma işlemi ecp web sayfası üzerinden gerçekleşmektedir. ECP yönetim sayfama giriyorum.

Yönetici iseniz sağ tarafta altta gözüken “kuruluşunuzu yönetin” bölümüne geliyorsunuz.

Posta Denetim bölümünden “Bulma” sekmesine geliyoruz. Eğer bu sekme çıkmadıysa kendi kullanıcınızı “discovery management” grubuna eklememişsinizdir. “Yeni” seçeneği ile yeni bir arama başlatacağımz.

İlk bölümde silinmiş öğeye ait bir kelime ile aratabiliriz.”İleti türlerini seç” kısmından ise belirli itemlara göre arama yapabiliriz. Yada tüm itemlara göre arama yapabiliriz.

İkinci bölümden ise sadece belirli bir kişiden gelen maillere göre arama yapabiliriz. Aynı zamanda mail atılan kişilere görede arama yapabiliriz. Boş bırakırsak tüm durumlar geçerli olur.

Silinen maili tarihe göre arayabiliriz.

Hangi mail kutusunda arama yapacağımızı belirliyoruz. Silinen mail “info” kullanıcısının mail kutusundan silindiği için “info” kullanıcısını seçiyorum.

Son bölümde ise aramaya bir isim veriyorum öncelikle. Aşağıdaki ayarları seçip aramaların deplanacağı yer olarak “discovery search mailbox” hesabını seçiyorum. Bu hesap varsayılan olarak exchange 2010 ilk kurulurken yaratılıyor. Eğer silinmişse yada çalışmasında bir problem olmuş ise yenisi yaratılabilinir.

Arama bitince silinen mailbox bu hesap içinde gözükecektir.

Arama başlıyor. Arama bitince sağ taratfa aramının özeti ve sonucunda kaç öğe bulunduğu yazmaktadır. “Aç” seçeneği ile “discovery search mailbox” hesabına giriyorum.

Görüldüğü üzere kalıcı olarak silinen mail bu hesapta ilgili bölümde yer almaktadır. İsterseniz buradan kullanıcıya maili tekrar iletebilirsiniz.

 

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *